Witam jestem prawnuczka Szeligi Józefa syna wiktori z Gontawy wyemigrował do dłuzyny miał dwie córki Janine-Nine zm Szary a zd Szeliga i Józefa która do dzisiaj mieszka w dłużynie szukam kontaktu z ludzmi znajacego mojego dziadka badź wiedzacego czegos wiecej o nim wiem tylko ze miał dwóch synów któzy wczesnie zmarli moja babcie i ciotkę on sam zginął orząc pole i najechał na minę .... wiem również ze jestem spokrewniona z Bieniaszewskimi pozdrawiam moje dane
agata.kotas@interia.pl
Witam Cię Agata
18 lipca jest Zjazd Milnian i Gontowian w Rogozińcu. Gdybyś tam przyjechała to na pewno spotkałabyś ludzi pochodzących z Gontowy i może znających Twoich przodków.
Zapraszam
-
Pozdrawiam
Maria Zaleska zd. Dec
Rogoziniec/Wrocław
Witam Agato
Mogę co nieco Ci dopowiedzieć Twojego pradziadka nie pamiętam byłem
jeszcze mały pamiętam Twoją prababcię Bronię była bardzo wesoła i bardzo pracowita po tragicznej śmierci pradziadka Józefa całe gospodarstwo spadło na jej ręce i dwie córki Józi i Janki musiała być Matką i zastępować Ojca. Natomiast Tragiczna śmierć pradziadka dokonała się na drodze pradziadek jechał kosiarką na pole kosić zborze powojenna mina leżała pod drogą nie wykryta przez saperów nie
eksplodowała wcześniej może był za mały nacisk a pod kosiarką na żelaznych kołach doszło do nieszczęścia utkwiło mi to w pamięci bo nasz koń był w tym zaprzęgu i był ranny w udo, jak byłem starszy to Tato mój pokazywał mi tą bliznę na nodze naszej klaczki Zośki
Mam kontakt z Twoją Babcią Józią możesz się z nią skontaktować telefonicznie.
To by było na tyle
Pozdrawiam serdecznie
Adam Kusiak
Witam Adamie jeśli mogła bym otrzymac jakis kontakt do Ciebie była bym wdzięczna
prosze jak to przeczytasz to jest moja skrzynka agata.kotas@interia.pl Pozdrawiam
Moja babcia już nie zyje Janina Szary z domu szeliga a z Ciotką nie mam kontaktu zreszta gdy moja mama co sie dopytywała nigdy nie można było się nic dowiedzieć Babcia jak żyła to opowiedziala tylko tyle że jej mama z siostrą i nią uciekały przez lasy przed ukraińcami gdy dziadek szedł z frontem
Edytowane przez agus58 dnia 04-01-2016 13:27
agus58 napisał/a:
Witam jestem prawnuczka Szeligi Józefa syna wiktori z Gontawy wyemigrował do dłuzyny miał dwie córki Janine-Nine zm Szary a zd Szeliga i Józefa która do dzisiaj mieszka w dłużynie szukam kontaktu z ludzmi znajacego mojego dziadka badź wiedzacego czegos wiecej o nim wiem tylko ze miał dwóch synów któzy wczesnie zmarli moja babcie i ciotkę on sam zginął orząc pole i najechał na minę .... wiem również ze jestem spokrewniona z Bieniaszewskimi pozdrawiam moje dane
agata.kotas@interia.pl
Witam serdecznie!
Być może mam metrykę urodzenia Wiktorii Szeliga. Urodziła się 21.12.1887 roku jako córka Piotra i Rozalii z domu Albańskiej. Jeśli to ona, to cieszę się, że mogłem pomóc.
Pozdrawiam
Józek