Serdecznie witam wszystkich odwiedzających ta stronę , jestem potomkiem rodzin z Milna i rodzin z Gontowy . Moja babcia to Agnieszka Byczek ur. 1890 r. córka Jana Byczka i Reginy albańskiej , oboje z Gontowy nr. d. 3 , a dziadek to Piotr Helik ur. 1887 r. syn Stanisława Helika i Reginy Czapli , oboje z Milna Kamionki nr. d. 214 . I tu mam pytanie do ludzi mających wiedzę na temat społeczności Milna i Gontowy , lub mających możliwości sprawdzenia faktów z tamtego okresu . W opracowaniu grafiki rozmieszczenia zagród Milna Kamionki nie ma numerów zagród powyżej 200-tu , przy wspomianych prze zemnie Helikach w księgach parafialnych stoi zapis nr. domu 214 , może ktoś wie w jakiej części Milna były te wysokie numery . A drugie zapytanie dotyczy nazwiska Helik . Mój pradziadek Stanisław Helik , wcześniej wspomniany , wraz z Regina Czapla mieli 8-ro dzieci , z całej ósemki w roku 1919 żyło tylko dwoje Piotr mój dziadek i Józef ur. w 1899 r. . Na tej stronie internetowej wspomniano że Piotr Helik wyemigrował pod Zieloną Górę , a fakty sa takie że to tylko wdowa po Piotrze Heliku z 6-tką dzieci zamieszkała pod Zieloną Góra , Piotr zmarł w 1935 r. Zostaje jeszcze Józef Helik ur. w 1899 r. , czy może ktoś wie o losie Jóżefa Helika. Dziwiłem się tym że na listach pokazujących gdzie się osiedlili wysiedleńcy z Milna i Gontowy nie ma Helików , a dzisiaj wiem że teoretycznie oprócz Agnieszki był jeszcze Józef , ale mógł wyjechać z Polski lub paść ofiara tyfusu .
Będę wdzięczny jeśli ktoś podejmie temat . Pozdrawiam .
Witam Pana!
Przepraszam, że nie zauważyłem tego wpisu na forum i odpisałem Panu na maila do mnie, nie wiedząc o tym.
Zaznaczę od razu, że z Gontową czy Milnem nie jestem związany w jakikolwiek sposób. Może poza tym, że pomagałem i nadal pomagam pewnej Brazylijce o nazwisku Misztal, odnaleźć jej przodków. Nie przeszkadza mi to jednak aby pomagać tym osobom które chcą, w odnajdywaniu ich przodków. Jestem genealogiem ze sporym stażem i robię to z całkiem niezłym skutkiem. Nie pomogę Panu za wiele jeśli chodzi o lokalizację zamieszkania osób o których Pan wspomina. Mogę jednak pomóc poszukać ich przodków. W tym mam doświadczenie i mogę tego się podjąć.
Pozdrawiam serdecznie
Józek ( sąsiad zza miedzy, gdyż mieszkam w Smolnie Wielkim)
Już mam pierwszy trop! Udało mi się znaleźć metrykę urodzenia Jakuba Byczka.
Wygląda na to, że Jakub był bratem Pańskiej babci- Agnieszki.
Metryka jest trochę podniszczona, ale można z niej wyczytać najważniejsze fakty: Jakub Byczek urodzony dnia 7 września 1887 roku, syn Jana Byczka ( syna Michała i Katarzyny z domu Furgało) i Reginy Albańskiej ( córki Kazimierza i Barbary Misztal), rodzice chrzestni: Mikołaj i Katarzyna, niestety, brakuje nazwisk ze względu na zniszczoną kartę. Jest jeszcze adnotacja, że Jakub Byczek zmarł w 1929 roku
Myślę, że to sporo informacji jak na jeden akt. Wiadomo już, że rodzicami Jana Byczka byli: Michał i Katarzyna Furgało, rodzicami z kolei Reginy Albańskiej byli: Kazimierz i Barbara Misztal.
Jest dalszy ciąg- mam metrykę urodzenia Piotra Helika, wpisanego jako Heliga. Metryka jest bardzo zniszczona i niektórych wpisów trzeba się domyślać.
Ale do rzeczy: treść metryki w 75 %. Piotr Helik urodzony 28 grudnia 1887 roku jako syn Stanisława Heliga ( syna Jana i Marii Petraś) i Reginy Czapla ( córki Błażeja i Marii z domu Raróg).
Witam Panie Józefie , niewiarygodne jak Pan szybko dociera do informacji głęboko zakopanych w historii , jestem osoba obca dla Pana a tu już pokazał mi pan parę metryk mojej rodziny .
Pewnie z Pana pomocą stworze dość pokazne drzewo genealogiczne mojej rodziny , liczę na Pana pomoc jeśli chodzi o okres międzywojenny .
Pozdrawiam Pana Józefa i sympatyków strony .
Chciał bym również sprowokować , sympatyków tej strony a także mających wiedze zwłaszcza o miejscowości Gontowa k. Milna na Kresach , do rozszerzenia akcentu na Gontowe .
W wielu tekstach jakie spotkałem na tej stronie , o Kresach wschodnich i tekstach objętych hasłem Milno i Gontowa , w sumie Gontowa schodzi na dalszy plan , i dominuje Milno . Ja to rozumie , to jest prawo większego .
Spróbujmy wzmocnić na tej stronie Gontowe wioskę z pogranicza i jej mieszkańców z czasach kresowych .
Pozdrawiam Wszystkich .
Panie Zdzisławie
Gontowa nie schodzi na drugi plan na naszej stronie jest równorzędna z Milnem alemało osób z Gontowy przekazuje wiadomości o swojej wiosce i potomkach. Cieszę się ,że może teraz nadrobimy zaległości o Gontowie. Liczę na aktywność potomków tej pięknej i tragicznej wioski
Pozdrawiam
Maria
-
Pozdrawiam
Maria Zaleska zd. Dec
Rogoziniec/Wrocław